Belysning av Hjemmet

Belysning er avgjørende for mange gjøremål i hjemmet. Derfor er det viktig med gode lamper som samtidig er energibesparende og effektive. Riktig lys i riktig situasjon skaper god stemning, bidrar til økt trivsel og krymper samtidig strømregningen. God belysning i hjemmet er viktig, ikke minst for oss langt mot nord som bruker mye tid inne store deler av året.Hvis belysningen i tillegg kan tilpasses forskjellig bruk og bidra til å skape ulike stemninger blir trivselen enda større.

Lyset hjemme skal skape stemning og være funksjonelt. Dårlig belysning gjør at du må anstrenge deg mer, du blir raskere trøtt og får lettere hodepine. Feil lys gir også høyere strømregning. De fleste boliger kan enkelt spare strøm til belysning med 50-80prosent og samtidig få bedre lysforhold. Elektrikeren kan vise hvilke muligheter og løsninger som finnes for belysning i boliger. Det finnes et stort mangfold av lyskilder og tekniske løsninger som gjør rommet triveligere og enda mer anvendelig.

Belysning i et hjem kan deles i tre funksjoner:

  • Allmennbelysning: jevn og skyggeløs belysning
  • Arbeidslys
  • Dekorasjonslys

Det er stor forskjell på kravene til belysning i ulike rom – på kjøkkenet, ved pc-en, i trappen, i gangen osv

Planlegging og plassering av belysning i boligen

En av de vanligste feilene folk gjør når de skal planlegge belysningen, er at det beregnes for få belysningspunkter. Mange plasserer også lyset for høyt og skaper dermed et flatt og upersonlig rom. Med riktig lyssetting kan imidlertid rommet få en hyggelig atmosfære og behagelig varme.

De fleste rom vil bli bedre ved å ha en god blanding av generell belysning, arbeidsbelysning og stemningsskapende lys. Det er også et godt tips å tilpasse belysningen og møbleringen i forhold til dagslyset. Å enkelt kunne veksle mellom forskjellige lyssettinger er et viktig poeng.

Belysningen bør tilpasses farger, interiør og syn

Når belysningen skal planlegges er det lurt å ta hensyn til både farger i rommet og til materialer på vegger, gulv og tak. Mørke flater suger mye lys og krever sterkere belysning, mens lyse flater kan klare seg med en svakere belysning. Bruk gjerne flere typer lyskilder. Det gir større variasjon i belysningen og kan skape flere stemninger. Noen lyskilder gir et kaldt og hard lys, mens andre gir et varmt og lunt lys.

Med alderen blir synet dårligere. Eldre personer trenger derfor mer og sterkere belysning enn unge mennesker. Det er et viktig hensyn å ta når belysningen skal planlegges i boligen.

Stua, Et rom for hygge

Stuen er et av de rommene i huset hvor det foregår mest. Her samles familien når den skal kose seg og være sammen.

I moderne boliger er det som regel minst én stue. Mange har i tillegg til en dagligstue en spisestue, men det er blitt mer vanlig å kombinere de to funksjonene i ett stort rom.Stuen er det stedet familien samles når den skal hygge seg, enten det er i selskaper eller om det er foran tv-en eller andre aktiviteter. Derfor er stuen et av de rommene det er viktig å planlegge godt.

Mange kontakter

Det er viktig å ta hensyn til møbeleringen av rommet når elektrikeren skal hjelpe til med å planlegge det elektriske anlegget i stuen. Det er spesielt viktig opp i mot kontaktpunkt å planlegge hvor TV, sofa, bokhyller og lignende skal stå i rommet. Det er både praktisk og smart å mange stikkontakter i stua. Både TV’n, stereoanlegget og andre elektriske apparater skal ha strøm men også belysningen. Det er bedre med noen punkter for mye enn for lite når det kommer til strømkontakter på stua.

Belysning

Del opp stuen i forhold til de forskjellige funksjonene rommet skal ha, og husk at det er stor forskjell på belysningen som kreves for god rengjøring og det lyset som skaper god stemning i rommet. I sittegruppen skal lyset tilpasses lesing, hygge og som allmennbelysning, og det bør derfor kunne dimmes. Downlights i stuen er både funksjonbelt og stilig. Downlightsen bør brukes til å lyse opp lyse overflater som vegger. Det er da viktig at lyset treffer veggen i en høyde ikke lavere enn hodehøyde. Dette for at rommet skal føles større og at veggene ikke skal få effekten av å bokse inn rommet. Husk å ikke bruk Downlights til å punktbelys opp «sitteplassen» i sofaen som igjen vil blende de som sitter der. Belysningen bør spres rundt i rommet. Ved å ha flere belysningspunkter kan det skapes fine kontraster i stuen. Lys og skygge skaper stemninger i rommet.Entré og gangpartiet

Entréen gir et førsteinntrykk av boligen og er husets ansikt utad for besøkende. Her kan det være montert lysbrytere for gang og eventuelt nærliggende rom, og det kan brukes både vanlige brytere men også bevegelsessensorer for lysstyring. skrus lyset på. Lyset kan også kobles til dørlåsen slik at lyset skrus på når døren låses opp, og tilsvarende skrus av når døren låses.

Smarthus-brytere

I boliger hvor det er installert et smarthus-system kan det derfor være lurt å ha en bryter som skur av en rekke funksjoner. For eksempel kan man sikre seg at kaffetrakteren er skrudd av og at alt lys slukkes når boligen forlates. Samtidig er det fornuftig å ha kontrollpanelet for alarmsystemet i entréen

God belysning

Belysningen i entréen er viktig. Belysningen bør derfor være spesielt god, for eksempel med downlights i taket. Mange har også et speil i entréen. Dette krever ekstra belysning. I ganger mellom soverom, bad og andre rom forskjellige steder i huset, kan bevegelsesdetektorer koblet til belysningen være praktisk. Hvis noen, barn eller voksne, står opp om natten vil dermed lyset skru seg på. På den måten kan man forhindre at noen er uheldig og snubler eller faller.

Barnerommet

Barnas rom i en bolig fungerer både som lekestue, oppholdsrom og soverom. I løpet av få år vil barnet endre bruken av rommet, noe det kan være smart å ta med i planleggingen av det elektriske anlegget.

Pirkesikre kontakter

Samtidig er det viktig å passe på at stikkontaktene og andre elektriske installasjoner er utformet slik at det ikke kan skade barnet. For eksempel bør stikkontaktene være pirkesikre. Etter hvert som barna vokser opp ønsker mange å kunne bruke sin egen datamaskin uten å ha foreldrene hengende over skulderen. Mange barn vil etter hvert også få egen tv på rommet. En ekstra antennekontakt til tv og kontakt til bredbåndet er derfor fornuftig å få på plass.

Belysning

Belysning på barnerommet skal både være god allmennbelysning, sengebelysning og arbeidsbelysning. Taklampe som gir god allmenbelysning er derfor en selvfølge. Ved sengen kan det være en sengelampe og på skrivebordet er det viktig å sørge for at barna får god belysning til leksearbeidet. Mange barn liker å ha litt lys når de legger seg. En taklampe eller sengelampe som kan dimmes er derfor smart og gir trygghet til barnet.

Soverommet

Soverommet er et av de rommene vi bruker mest tid i, selv om mesteparten av tiden blir brukt i dyp søvn. Flere og flere får også TV på soverommet slik at ekstra stikkontakter er viktig. Det er også mulig å koble opp datakontakter slik at soverommet kan få tilgang til mer avansert underholdning.

Belysning

Det er flere som glemmer å belyse skyvedørsgarderobene eller andre skapløsninger hvor man oppbevarer klærne sine. God belysning gjør skapa enda mer funksjonible og det gjøres enkelt med LED-strips med bevegelsessensorer for AV/PÅ. LED-strips vil kunne installeres som et rettet lys inn i garderoben slik at man ikke belyser partneren som fortsatt ligger i sengen og sover.

I tillegg bør det være god allmennbelysning fra en taklampe. Sengelys er en selvfølge. Å montere sengelyset midt på dobbeltsengen er smart slik at det kan vinkles vekk dersom bare én vil lese.

mai 9, 2014