Belysning av Husets utside og uteområdet

Boligens fasade og uteområder er det første folk møter. Utebelysning kan også stoppe innbrudstyven. Mye kan gjøres med boligens fasade og uteområder ved å belyse på en skikkelig måte. Utvalget av utelamper og utebelysning er blitt så bredt at det er noe for enhver smak.

I utebelysningen kan det med fordel brukes LED-lyskilder som ikke utvikler varme. For å være sikker på at lyset skrur seg på når mørket kommer og ikke minst skrur seg av om morgenen, er det smart å montere en fotocelle som styrer belysningen. Utebelysning som automatisk skrus seg på ved bevegelsen utenfor boligen, kan også virke skremmende på innbruddstyver og kan, sammen med alarmsystem, forebygge innbrudd.

Fasadebelysning

Med en opplyst fasade reduseres sannsynlig for at boligen blir utsatt for hærverk og innbrudd. Det er lettere å se hva som foregår på utsiden, og risikoen for å bli oppdaget er større. God utendørs belysning handler mye om at det skal være hyggelig å komme hjem. I mørket vil en riktig belyst bolig fremstå innbydende, mens en bolig uten lys kan virke mørk og skremmende.En annen ting som er viktig er inntrykket belysningen gir den dagen du skal selge boligen. Lys er med på å heve inntrykket som en potensiell kjøper får av boligen din. Verdigen øker, og sannsynligheten for at de får lyst til å by på akkurat din bolig blir større. Du kan fremheve arkitektoniske detaljer. Fremkomsten til huset blir bedre opplyst, og det blir triveligere både for deg og dine gjester.

Det første man burde ta utgangspunkt i er hvilke punkter som skal belyses. Hvilke detaljer ønsker du å fremheve? Bruk flere punkter og reduser heller styrken på hvert enkelt lys. LED lys med god kvalitet på rundt 3W gir gode resultater. Spotter nedfelt i bakken er en litt utradisjonell, men spennende løsning. De vil fungere som en motsatt downlight. Gesimser og andre detaljer som stikker ut fra fasaden får lys fra undersiden. Dermed blir detaljene fremhevet på en spennende måte. En stadig voksende trend er vegglamper som lyser både oppover og nedover. Spesielt på nye funkisboliger leveres det mye av denne typen lys. Disse er godt egnet ved siden av inngangsdører, gjerne i kombinasjon med downligts. I tillegg kan de også brukes for å markere hjørnene på huset. Downlights i gesims er en mye brukt metode for å belyse en fasade. Det skal mye til før denne formen for belysning blir feil. Tenk på at du ikke skal overdrive. Utendørs trenger man ofte litt mindre lys for å oppnå ønsket effekt enn man gjør innendørs.

Anbefalt IP klassifisering:

Det er krav til minste IP klassifisering på utstyret som monteres utendørs. Vann i forbindelse med elektrisitet kan være svært farlig, og det er derfor viktig å følge forskriftene. Hvilken IP klasse man skal bruke i de ulike delene av uteområdet er en risikovurdering din elektriker skal ta. Bildet under illustrerer anbefalt IP klassifisering utendørs. En IP klassifisering består av to tall. Det første tallet beskriver beskyttelse i forhold til inntrenging av objekter som f.eks. støv. Det andre tallet beskriver beskyttelse i forhold til vann. Jo høyere IP, dess bedre beskyttelse. Utendørs anbefaler vi en høy IP klassifisering, pga. hardt vær.

IP23 = Regnsikkert
IP44 = Beskyttet mot vannsprut fra alle retninger
IP67 = Vanntett

IP klassifisering LED til huset

mai 9, 2014