Kjøkkenbelysning Åpen kjøkkenløsning

I dag bygges det oftere åpne kjøkkenløsninger enn det gjordes før. Dette krevet mer av lyssettingen for at vi skal lykkes med kjøkkenet. Kjøkkenet har blitt et naturlig samlingspunkt og har gått fra å være lukket inne bak en dør til å bli både en arbeidsstasjon og en hyggesone. Det krever fleksibel belysning som dekker begge behov.

Start med å velge belysning som kan dimmes uavhengig av hverandre, slik at du kan dimme opp når du jobber på kjøkkenet og igjen dimme ned når besøket kommer og du skal servere en hyggelig middag. Ved valg av kjøkkeninnredning så er det viktig å tenke på belysning samtidig med tanke på hva som skal belyses og fra hvor. Alle endringer som må gjøres i ettertid som man kunne ha planlagt tilsvarer en ekstra kost  for kunden. Samtidig så er god belysning også et spørsmål om individuelle kunders smak og behag, slik at en god dialog er viktig. Ta et praktisk utgangspunkt og bygg belysningen ut i fra kundens bruksmønster av rommet som et arbeidsrom og som et samlingspunkt.

De fleste benkeflatene om ikke alle, vil være arbeidsflater og disse trenger godt lys. Det er også et spørsmål om sikkerhet når vi kommer inn på riktig lyssetting av arbeidsbenkene, hvor en skarp kniv krevet presisjon og godt syn. Ved valg av lyskilder så kan det være lurt å ikke overdriver bruken av Downlights, men å kombinere arbeidslyset med mer dekorative lysarmaturer. Vi får flere og flere gode integrerbare produkter for vegg og takk som er godkjente for bruk i våtsonen rundt vasken. Det er også viktig å benytte dekorative taklamper for å oppnå en godt grunnbelysning eller allmennbelysning, og disse lampene bør være på egen bryter. I ventilatoren ved komfyren bør det være en integrert lyskilde som gir et godt arbeidslys når man tilbereder mat på platene.

Det er også viktig å tenke på det «store bildet» hvordan de forskjellige lyskildene overlapper hverandre slik at belysningen blir jevn. Og dette er ekstra viktig i arbeidsområder slik at man ikke får noen «mørke flekker» mellom ventilatorlyset og benkbelysningen.

Det er meget viktig å tenke på fargegjengivelsen ved valg av arbeidslys, og LED-lyskilder bør ha over Ra90, jo nærmere 100 jo bedre. Kravet skal sies å være 80, men godt arbeidslys er ikke det samme som godt nok arbeidslys.

Ved valg av fargetemperatur så er dette en smakssak, og flere og flere foretrekker et mer hvit lys (3000K) på arbeidsbenken. Det er samtidig viktig å tenke på at med et åpent kjøkken så vil det mest sannsynlig være varmere lys i rom som ligger åpent mot kjøkkenet. Det vil si at man må ta hensyn til at det er et varmere lys på f.eks stua.

 

mai 8, 2014